De rechtbank Gelderland veroordeelt op 18 juni 2015 drie verdachten tot gevangenisstraffen van 16, 24 en 36 maanden voor het opzettelijk een hoeveelheid valse sigaretten en accijnszegels voorhanden hebben gehad, die tevens niet overeenkomstig de bepalingen van de Wet op de accijns in de heffing waren betrokken. De verdachten worden ook veroordeeld voor merkvervalsing maar alle verdachten worden wel vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie, omdat er slechts sprake was van een gelegenheidsformatie. Enkele verdachten hadden al een fors strafblad. De politie had de sigaretten in een loods aangetroffen.

16 maanden gevangenisstraf worden opgelegd aan de verdachte die betrokken was bij het plannen van de invoer van de sigaretten, geholpen heeft bij het overladen en deelde in de kosten en de opbrengst.

24 maanden gevangenisstraf worden opgelegd aan de verdachte waarvan bewezen wordt geacht dat hij aan het transport vanuit de Antwerpse haven naar een loods bij Nijmegen leiding heeft gegeven c.q. het transport heeft gecoƶrdineerd. Hij is volgens de rechtbank een onmisbare schakel geweest.

36 maanden gevangenisstraf worden opgelegd aan de verdachte die het transport mede heeft georganiseerd, daaraan een wezenlijke en essentiƫle bijdrage heeft geleverd en zou delen in de opbrengsten. Ook worden bij hem thuis nog meerdere vervalste kledingstukken gevonden.
De rechtbank oordeelt daarnaast dat er sprake is van een forse overschrijding van de redelijke termijn nu het onderzoek ter terechtzitting is aangevangen op 2 december 2010 en de datum van uitspraak 18 juni 2015 is. Alle straffen worden daarom bekort met 25%.

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBGEL:2015:3989
http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBGEL:2015:3993
http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBGEL:2015:3994