De FIOD heeft een nieuwsbericht uit doen gaan waaruit volgt dat in twee strafrechtelijke onderzoeken de woningen van een orthodontist en een medisch specialist zijn doorzocht. Het fiscale nadeel zou geschat worden op enkele tonnen. Om die reden is administratie meegenomen en is bij de orthodontist € 32.000 contant geld in beslag genomen. De onderzoeken zouden gestart zijn naar aanleiding van een melding van de Belastingdienst.

Het vermoeden bestaat dat de orthodontist aan de Belastingdienst zou hebben opgegeven dat hij in het buitenland woonachtig is en aldaar belastingplichtig is. De FIOD heeft het vermoeden dat hij in werkelijkheid in Nederland woont en om die reden in Nederland belastingplichtig is.

De medisch specialist zou ervan verdacht worden gelden, die hij zou hebben ontvangen van farmaceutische bedrijven uit het buitenland, ten onrechte niet te hebben opgegeven aan de Belastingdienst. In beide gevallen wordt volgens de FIOD door verdachten vermoedelijk minder belasting afgedragen dan zij zouden moeten. De orthodontist wordt daarbij eveneens verdacht van witwassen.

Nieuwsbericht FIOD 29 november 2016, Doorzoekingen in onderzoeken naar belastingfraude door orthodontist en medisch specialist

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/fiod/nieuws/doorzoekingen-in-onderzoeken-belastingfraude-orthodontist-medisch-specialist