Uit een nieuwsbericht van het Openbaar Ministerie (OM) volgt dat de FIOD een 31-jarige man uit Tilburg heeft aangehouden voor onder meer belastingfraude, witwassen en computervredebreuk. Zijn vriendin is aangehouden voor betrokkenheid bij het witwassen.

De FIOD zou de man op het spoor zijn gekomen omdat hij zogenoemde verhullende constructies kocht bij een financieel dienstverlener uit Arnhem. Vermoed wordt dat de verdachte de verdiensten van criminele activiteiten buiten het zicht van de autoriteiten zou hebben gehouden. Dat zou hij hebben gedaan door deze activiteiten te verhullen met een ingewikkelde structuur van BV’s, Holdings, Trusts en Limiteds in – onder andere – belastingparadijzen.

Ook zou de verdachte rechtspersonen op naam laten zetten van mensen van wie hij over een kopie van het paspoort beschikte. De winst van zijn Nederlandse onderneming zou zijn afgeroomd met valse facturen van zijn buitenlandse vennootschappen, waardoor te weinig vennootschaps- en inkomstenbelasting zou zijn betaald.

Het zou gaan om een bedrag van ten minste € 3.000.000 dat de verdachte buiten het zicht van de autoriteiten heeft gestald. De FIOD heeft in dat verband beslag gelegd op zijn computer, administratie, woning en auto.

Nieuwsbericht Openbaar Ministerie 12 mei 2017, Verhuld geldspoor brengt FIOD bij vermoedelijke computerhacker

https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@98999/verhuld-geldspoor/