De Belastingdienst heeft sinds 2013 een speciaal team om fraude met inkomstenbelasting en toeslagen te bestrijden. Door middel van data-analyse zouden valse aangiften er sneller uitgepikt worden.

Volgens de NOS is de Belastingdienst ongeveer honderd malafide belastingadviseurs op het spoor. Een aantal van de belastingadviseurs zou al vervolgd worden.

De NOS schrijft dat de betreffende belastingadviseurs op grote schaal zouden frauderen. Zo zouden ze mensen helpen door valse aftrekposten te verzinnen en op te voeren. De belastingadviseur blijft dan buiten schot, omdat een ieder zelf verantwoordelijk is voor zijn aangifte.

De adviseurs zouden in totaal zo’n 75.000 Nederlanders helpen met een valse belastingaangifte.
Een deel van de adviseurs zou al vervolgd worden en een deel nog niet. Volgens de NOS kijkt de Belastingdienst per persoon (belastingplichtige) in hoeverre (ook) hen een verwijt valt te maken. In alle gevallen moeten in ieder geval de onterecht uitbetaalde toeslagen worden terugbetaald. De belastingbetalers die iets te verwijten valt, zouden extra in de gaten worden gehouden en riskeren een boete.

NOS 2 mei 2016, fiscus heeft 100 foute belastingadviseurs in het vizier

http://nos.nl/artikel/2102748-fiscus-heeft-100-foute-belastingadviseurs-in-het-vizier.html