De FIOD heeft een nieuwsbericht uit doen gaan waaruit volgt dat de FIOD in samenwerking met de Belastingdienst en de Kansspelautoriteit doorzoekingen heeft gedaan in twee speelhallen in Heeze en Castricum en in twee woningen in Heeze en Rijen.

Het zou gaan om een 53-jarige man uit Heeze en zijn 32-jarige dochter uit Rijen. De vrouw is volgens het nieuwsbericht aangehouden. Beiden worden verdacht van onjuiste aangiften kansspelbelasting en het manipuleren van omzetcijfers. De Belastingdienst zou hierdoor mogelijk ruim € 650.000 zijn misgelopen. Tijdens de doorzoeking zijn fysieke en digitale administratie, gegevensdragers, fruitautomaten en roulettetafels met in totaal 38 speelplaatsen in beslag genomen.

De FIOD is het strafrechtelijk onderzoek gestart nadat de Belastingdienst constateerde dat bij de twee speelhallen sprake was van een ’tax gap’ voor verschuldigde kansspelbelasting. Dit zou zijn gebaseerd op landelijk gemiddelde dagopbrengsten per speelautomaat. Het vermoeden is dat gebruik is gemaakt van manipulatiesoftware in de speelautomaten en verdachten daardoor de kansspelbelasting te laag hebben aangegeven. De FIOD vermoedt dat de speelautomaten op listige wijze geprepareerd waren zodat deze prijzengeld aan de verdachten uitkeerden en niet aan de spelers. Tijdens onderzoeken in Duitsland en Oostenrijk is volgens de FIOD manipulatiesoftware in speelautomaten aangetroffen.

Nieuwsbericht FIOD 25 juli 2017, “FIOD verdenkt speelhallen van gebruik sjoemelsoftware”

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/fiod/nieuws/fiod-verdenkt-speelhallen-van-gebruik-sjoemelsoftware