Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie heeft een nieuwsbericht doen uitgaan waaruit volgt dat de FIOD in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke belastingfraude een 67-jarige Leidenaar heeft aangehouden en in dat verband meerdere doorzoekingen heeft verricht. Deze actie zou het gevolg zijn van een samenwerking tussen het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de gemeente Leiden, de politie en de FIOD.

Het vermoeden is gerezen dat de verdachte over enkele jaren geen, althans te weinig, inkomstenbelasting heeft betaald door te doen voorkomen alsof hij in het buitenland woonachtig was terwijl hij in werkelijkheid in Nederland zou wonen. Het belastingnadeel wordt geschat op vele tonnen. Ook zou de verdachte hebben gefraudeerd met btw bij de aanschaf van auto’s voor een bedrag van ongeveer € 30.000.

Daarnaast wordt de 67-jarige man verdacht van ambtsdwang vanwege het door dreiging onder druk zetten van ambtenaren en adresfraude. Ook zouden er meerdere meldingen van bedreiging en vernieling bekend zijn en zou de man met regelmaat de bouwregelgeving overtreden door onder andere te (ver)bouwen zonder vergunning.

Er is onder meer beslag gelegd op een Rolls Royce, onroerend goed en administratie. Het onderzoek wordt de komende tijd voortgezet, aldus het Functioneel Parket.

Nieuwsbericht Openbaar Ministerie 29 januari 2018, Leidenaar aangehouden voor belastingfraude

https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@101965/leidenaar/