Uit een gepubliceerd nieuwsbericht van de FIOD blijkt dat de FIOD doorzoekingen heeft gedaan bij autoverkoopbedrijven, een woning en een accountantskantoor.

De doorzoekingen zouden hebben plaatsgevonden in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke btw-carrouselfraude bij de levering van dure auto’s vanuit Spanje, België, Duitsland en Oostenrijk via Nederland aan afnemers in Oost-Europa. Er zou beslag zijn gelegd op grote hoeveelheden administratie, wapens, een Aston Martin en contant geld.

De zaak zou aan het licht zijn gekomen na signalen uit het Europese VAT Information Exchange System, waarna de Belastingdienst bij betreffende ondernemingen een boekenonderzoek heeft ingesteld. Uit de boekenonderzoeken zou zijn gebleken dat over de periode eind 2014 tot en met begin 2016 voor ruim 4,5 miljoen euro aan auto’s is gekocht en over deze aankopen geen btw is betaald. De Belastingdienst is vermoedelijk ongeveer 1,7 miljoen euro aan belastinggeld misgelopen.

De verdenking luidt dat de verdachte autoverkoopbedrijven samenwerken en een btw-carrouselfraude hebben opgezet om ten laste van de fiscus meer winst te behalen. Uit het FIOD-onderzoek zou zijn gebleken dat voornamelijk dure auto’s werden geleverd aan afnemers in Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Duitsland. In Nederland worden de auto’s gekocht door ‘ploffers’ die auto’s in Nederland doorverkopen aan een verdacht autoverkoopbedrijf. De ‘ploffer’ brengt btw in rekening aan de koper en draagt geen btw af. Terwijl de koper de btw wel als voorbelasting opgeeft. Op deze wijze kan fiscaal voordeel worden genoten.

FIOD 16 januari 2018, BTW carrouselfraude met dure auto’s

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/fiod/nieuws/btw-carrouselfraude-met-dure-autos