Het Openbaar Ministerie heeft een nieuwsbericht uit doen gaan waaruit volgt dat de officier van justitie voor de Rechtbank in Haarlem een gevangenisstraf van 24 maanden heeft geëist tegen een verdachte die zich op grote schaal bezighield met onder meer oplichting van de Belastingdienst door middel van een BTW carrouselfraude. De schatkist zou naar schatting ongeveer 1,1 miljoen euro hebben misgelopen.

In deze zaak zou de verdachte, eigenaar en enig aandeelhouder van een bedrijf dat zich bezighield met de in- en verkoop van mobiele telefoons, fungeren als ‘buffer’. Hij kocht de goederen in, trok de BTW af en zijn leveranciers lieten na de verschuldigde BTW af te dragen.

Nadat de Belastingdienst eind 2011 vragen begon te stellen aan de verdachte heeft hij in drie maanden tijd voor een bedrag van 7,5 miljoen euro telefoons gekocht en binnen Nederland verkocht tegen een zeer geringe marge. Hij zou in zijn aangiften omzetbelasting doen voorkomen dat hij de goederen buiten Nederland had verkocht, zodat hij geen BTW zou hoeven af te dragen. Hiermee kon hij 1,1 miljoen euro winst maken. Deze winst zou hij hebben verzilverd door 1 miljoen euro beltegoeden te kopen.

De officier van justitie stelt dat het een professioneel opererende organisatie is geweest en dat verdachte hiermee in korte tijd veel geld heeft verdiend. De officier van justitie is van mening dat een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden en een geldboete van 1,1 miljoen euro op zijn plaats is.

De Rechtbank doet over 14 dagen uitspraak, zo blijkt uit het nieuwsbericht.

Nieuwsbericht OM 13 december 2016, Celstraf van 24 maanden en forse boete geëist voor BTW carrouselfraude

https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@97119/celstraf-24-maanden/