De FIOD heeft – blijkens een persbericht van de Belastingdienst – een springruiter aangehouden die ervan wordt verdacht onjuiste belastingaangiften te hebben gedaan en een onjuiste administratie te hebben gevoerd. Zijn echtgenote wordt eveneens als verdachte gehoord in het onderzoek.

Ook de belastingadviseur die de aangiften heeft ingediend is in dit onderzoek als verdachte aangemerkt. De verdenking tegen de belastingadviseur luidt volgens het persbericht dat hij zou hebben meegewerkt aan de onjuiste en onvolledige aangiften van de verdachte.

Het strafrechtelijk onderzoek van de FIOD zou gestart zijn na een boekenonderzoek van de Belastingdienst, waaruit zou zijn gebleken dat er een aanzienlijk verschil is tussen de administratieve voorraad paarden en de voorraad die de verdachte heeft opgegeven in zijn aangiften. Uit het onderzoek in de administratie over de jaren 2011 tot en met 2015 zou naar voren zijn gekomen dat er meer paarden zijn verkocht dan er aan omzet is geboekt. Het vermoeden is gerezen dat de verdachte op deze wijze € 850.000 te weinig aan belasting heeft betaald.

Het persbericht meldt tevens dat naast de FIOD ook de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) doorzoekingen heeft uitgevoerd in verband met een ander strafrechtelijk onderzoek naar fraude met exportcertificaten en veterinaire keuringsbewijzen.

Nieuwsbericht FIOD 9 november 2017, Doorzoekingen en aanhouding in paardenbranche

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/fiod/nieuws/doorzoekingen-en-aanhouding-in-paardenbranche