De FIOD en politie hoorden half juni meerdere compliance-medewerkers van een wisselkantoor met meerdere vestigingen in Nederland, vanwege het vermoedelijk niet-melden van duizenden ongebruikelijke transacties en het niet doen van cliëntenonderzoek in bijna 20 dossiers.

Het onderzoek naar het wisselkantoor startte naar aanleiding van een aangifte door DNB in mei 2015. Ook een notaris uit de Duin- en Bollenstreek, medewerkers van een trustkantoor uit de omgeving van Amsterdam, een botenhandelaar uit de omgeving van Rotterdam en een medewerker van een accountantskantoor uit het Salland werden gehoord voor het niet-melden, of te laat melden van tientallen ongebruikelijke transacties, dan wel het niet doen van cliëntenonderzoek.

Alle verhoren maken deel uit van het ‘niet-melders project’. Dit is een gezamenlijk project van het Anti Money Laundering Centre (AMLC) van de FIOD, de landelijke eenheid van de nationale politie, de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-NL), het Bureau Financieel Toezicht (BFT), Belastingdienst Holland Midden/Bureau Toezicht Wwft, De Nederlandse Bank (DNB) en het Openbaar Ministerie (OM). Het project heeft als doel het naleefgedrag van de regels van de WWFT te verbeteren. Ieder half jaar worden in het kader van het project Niet-Melders een aantal zaken opgepakt.

Bron: Website FIU Nederland: “Medewerkers wisselkantoor gehoord voor niet-melden duizenden ongebruikelijke transacties”
https://www.fiu-nederland.nl/nl/medewerkers-wisselkantoor-gehoord-voor-niet-melden-duizenden-ongebruikelijke-transacties