Het OM heeft tegen drie verdachten onvoorwaardelijke gevangenisstraffen geëist. Tevens is door de officier van justitie een vordering tot ontneming aangekondigd.

Het OM verdenkt de verdachten van grootschalige fraude met kinderopvangtoeslag. Volgens de officier van justitie hebben zij middels de exploitatie van een gastouderbureau voornamelijk een papieren werkelijkheid gecreëerd. De vraagouders zouden slechts op papier aan gastouders zijn gekoppeld. Daarnaast zou het gastouderbureau haar bankrekening ter beschikking hebben gesteld om de toeslagen te ontvangen. Deze gegevens zouden zijn gebruikt door vele vraagouders om toeslagen aan te vragen. In werkelijkheid zou er volgens het OM in een groot gedeelte van de gevallen geen opvang hebben plaatsgevonden. Volgens het OM heeft het gastouderbureau op grote schaal gefraudeerd met een overheidsbijdrage. In totaal zou de Belastingdienst ruim € 3,3 miljoen hebben uitgekeerd.

Een aantal betrokken vraagouders heeft zich in november 2015 voor de Rechtbank in Den Haag moeten verantwoorden. De Rechtbank legde hen voorwaardelijke gevangenisstraffen en taakstraffen op.

Nieuwsbericht Rijksoverheid, 8 januari 2016

https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@92568/4-jaar/