De Europese Commissie zou donderdag in Brussel een ‘scorebord’ hebben gepresenteerd waarop 160 niet-EU-landen worden getoetst op hun belastingregime. Het doel van de Europese Commissie is om in beeld te brengen, middels een zogenoemde zwarte lijst, welke landen belastingparadijzen hebben en welke landen niet willen meewerken aan de internationale bestrijding van belastingontwijking. Het ‘scorebord’ is een eerste stap naar de zwarte lijst die eind 2017 klaar moet zijn.

De commissie benadrukt dat het scorebord geen ranglijst is en geen oordeel geeft. De commissie vraagt de lidstaten nu te beslissen welke landen nog meer onder de loep moeten worden genomen. Op deze wijze wordt getracht de landen aan te pakken die weigeren mee te werken aan de bestrijding van belastingontwijking.

Naast het belastingregime heeft de commissie onder meer gekeken naar de financiële activiteiten, transparantie en risicofactoren als het gebruik van fiscale lokkertjes. De 48 minst ontwikkelde landen en de vijf Europese landen waarmee de EU afspraken heeft over de uitwisseling van belastinggegevens staan niet op het scorebord.

Sinds er wereldwijd belastingschandalen aan het licht zijn gekomen, hebben de EU en de 35 in de OESO samenwerkende landen de handen ineen geslagen om belastingontwijking aan te pakken. Eerder oordeelde de commissie nog dat de Ierse fiscus 13 miljard euro van Apple moet vorderen vanwege verboden belastingdeals.

Bron

Nieuwsbericht Europa Nu 15 september 2016, Eerste stap zwarte lijst belastingparadijzen

http://www.europa-nu.nl/id/vk7ip2eo48rv/nieuws/eerste_stap_zwarte_lijst?ctx=vh6ukzb3nnt0