Uit een persbericht van het Openbaar Ministerie blijkt dat het Combiteam van de FIOD en de Nationale Politie een 81-jarige man en zijn 61-jarige echtgenote hebben aangehouden in verband met belastingfraude, witwassen, valsheid in geschrift en illegaal bankieren.

Het onderzoek zou zich richten op het verdachte echtpaar en aan hun gelieerde ondernemingen in Nederland, Hong Kong, Frankrijk en Panama. Het echtpaar zou nergens geregistreerd staan en geen vaste woon- of verblijfplaats hebben. De verdenking luidt dat zij een (groot) deel van de in Nederland gemaakte winst met behulp van een valse boekhouding hebben verplaatst naar hun bedrijven in Hong Kong. Omdat deze bedrijven in Hong Kong een offshore-status hebben, betalen zij geen belasting in Hong Kong. Hierdoor zijn zij onzichtbaar voor de autoriteiten en op deze manier zou het echtpaar de afgelopen jaren miljoenen euro’s buiten het zicht van de Nederlandse autoriteiten hebben gebracht.

Er zou voor enkele tientallen miljoenen euro’s beslag zijn gelegd op handelsvoorraad, Chinese kunst, auto’s, contant geld, tegoeden op verschillende bankrekeningen in het buitenland, een vakantiepark in Frankrijk, een bedrijfshal met kantoor en een jachthaven in Nederland.

Openbaar Ministerie 11 oktober 2017, Grote internationale actie tegen belastingfraude en witwassen

https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@100600/grote-internationale/