Een 62-jarige man wordt verdacht van valsheid in geschrift, het openbaar maken van onware jaarrekeningen, faillissementsfraude, belastingfraude en witwassen.

Verdachte zou via een structuur van meerdere (offshore) vennootschappen luxe vakantievilla’s hebben ontwikkeld in het buitenland. Deze projecten werden gefinancierd door banken en ‘informal lenders’, dat wil zeggen kennissen en vrienden van verdachte. Het geld werd geleend tegen forse rentes, oplopend tot 20%. Het OM vermoedt dat verdachte in jaarrekeningen van de vennootschappen over de jaren 2005 en 2006 de werkelijkheid rooskleuriger voorstelde dan dat die was. Schulden zouden zo zijn verdoezeld en investeerders werden op het verkeerde been gezet. Toen de accountant kritische vragen stelde, zou de verdachte hem door middel van valse stukken verkeerd hebben geïnformeerd.

Ook heeft verdachte volgens het OM vermoedelijk miljoenen aan inkomstenbelasting ontdoken, door te doen alsof hij in 2007 niet in Nederland woonachtig was. In 2009 zou hij bovendien winstgevende vennootschappen uit de groep van vennootschappen ter waarde van circa 70 miljoen euro hebben verkocht aan gelieerde vennootschappen, zonder dat betaling plaatsvond. De overige verlieslijdende vennootschappen bleven achter, wat in 2009 zou hebben geleid tot een faillissement van de vennootschapsstructuur. Het OM ziet dat als vermoedelijke faillissementsfraude.

Nieuwsbericht OM, 8 oktober 2015

https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@91105/doorzoekingen/