Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een nieuwsbericht doen uitgaan waaruit volgt dat de politie, in samenwerking met de FIOD, een 65-jarige inwoner van Arnhem heeft aangehouden in een witwasonderzoek en daarbij zijn woning heeft doorzocht.

De man wordt volgens het OM verdacht van gewoontewitwassen, waarbij hij met crimineel verkregen geld horecagelegenheden in de Arnhemse binnenstad zou financieren. Tijdens de doorzoeking in zijn woning is een contant bedrag van ruim € 10.000 aangetroffen en in beslag genomen. Daarnaast is er beslag gelegd op een zeiljacht en zijn op last van burgemeester Marcouch vier horecazaken aan de Korenmarkt in Arnhem per direct gesloten.

Volgens het nieuwsbericht kreeg de gemeente afgelopen najaar argwaan toen de verdachte zich intensief bezighield met de exploitatie van betreffende horecazaken. In korte tijd werden drie horecazaken overgenomen en zouden er ‘verhalen’ rond gaan over het criminele verleden van de man. Dit signaal werd door de gemeente bij de politie gemeld en tevens werd het landelijk bureau Bibob ingeschakeld. Dit heeft er toe geleid dat de recherche in oktober 2017 een onderzoek is gestart naar de Arnhemmer.

Volgens het nieuwsbericht heeft de recherche afgelopen maanden in samenwerking met de FIOD onderzoek gedaan om de herkomst van de geïnvesteerde gelden te herleiden. Tijdens het onderzoek is er zicht gekomen op bezittingen en investeringen van enkele honderdduizenden euro’s waarvoor geen legale herkomst te vinden zou zijn. De burgemeester van Arnhem heeft volgens het OM besloten de zaken direct te sluiten, in afwachting van de verdere resultaten van het rechercheonderzoek en het bureau Bibob. De politie zal het onderzoek, volgens het nieuwsbericht, voortzetten.

Website Openbaar Ministerie, 6 maart 2018

https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@102345/witwasonderzoek/