Het OM heeft op 8 september 2015 in de Rechtbank Den Haag een gevangenisstraf van twee jaar – waarvan een half jaar voorwaardelijk – geëist tegen een 58-jarige man uit Den Haag. Uit onderzoek door de Directie Opsporing van de Inspectie SZW is volgens het OM gebleken dat verdachte en zijn Stichting Medicare Haaglanden jarenlang met valse documenten PGB hebben aangevraagd en ontvangen. Sommige PGB budgethouders wisten niet eens dat er PGB op hun naam was toegekend en uitgekeerd.

Het onderzoek startte na een aangifte in augustus 2012. Voor een aantal PGB-houders zou de verdachte opzettelijk meer zorg of een duurdere vorm van zorg hebben aangevraagd dan dat de PGB-houders ontvingen. Het verschil zou de verdachte in eigen zak hebben gestoken. Budgethouders – vaak mensen die ernstig ziek zijn – vertrouwden de verdachte vaak blind en tekende daarom de (blanco) formulieren zonder deze te controleren. Ook vervalste de verdachte bankafschriften van de budgethouders, door met schaar en lijm het rekeningnummer te wijzigen. Hij liet zo de PGB storten op een rekeningnummer waar hij zelf over kon beschikken, zonder medeweten van de PGB-houders.

De verdachte heeft met deze handelswijze ten minste € 230.834,87 onterecht ontvangen. Daarnaast werden de budgethouders geconfronteerd met schrikbarende terugvorderingen door de zorgkantoren.

Nieuwsberichten Openbaar Ministerie, 8 september 2015

https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@90737/eis-gevangenisstraf/