Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een nieuwsbericht uit doen gaan waaruit volgt dat bij een internationaal gecoördineerde actie een directeur van een uitzendorganisatie in de bouwbranche is aangehouden in verband met onder meer belastingfraude.

Volgens het nieuwsbericht is er op 16 locaties gezocht in onder meer Nederland en Cyprus. Het totale nadeel wordt geschat op meer dan 2 miljoen euro. De FIOD zou het onderzoek zijn gestart na een melding van de Belastingdienst.

De fraude zou vermoedelijk zijn gestart in 2013. Verschillende bij de groep behorende vennootschappen zouden telkens failliet worden verklaard en grote (belasting)schulden achterlaten. Loonheffingen werden bij het personeel wel ingehouden op het salaris, maar werden niet afgedragen aan de Belastingdienst. Ook zouden er grote contante geldopnames hebben plaatsgevonden en overboekingen naar privérekeningen. Het personeel zou na het faillissement overgegaan zijn naar een andere uitzendorganisatie van dezelfde groep, terwijl de Belastingdienst en andere schuldeisers (telkens) met lege handen stonden.

Het nieuwsbericht meldt verder dat er ook is gezocht bij een belastingadviseur en dat er onder meer beslag is gelegd op banktegoeden en waardevolle goederen.

Nieuwsbericht OM 7 juli 2017, Internationale actie in onderzoek naar belastingfraude en faillissementsfraude in de bouw

https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@99601/internationale-actie/