Op 1 november 2021 is een nieuwe strafvorderingsrichtlijn witwassen gepubliceerd. Deze richtlijn biedt de officier van justitie in witwaszaken een handvat voor het formuleren van een strafeis. De beoordeling van de strafeis vindt plaats aan de hand van drie categorie├źn verdachten: (i) personen die tegen een geringe vergoeding werkzaamheden hebben verricht (ii) personen die voor handelen voor zichzelf en (iii) de ‘facilitator’. Voor de facilitator worden (veel) hogere strafeisen geadviseerd.

In de richtlijn worden enkele bijzondere omstandigheden genoemd die tot een verhoging van de eis worden genoemd. Zo wordt bij ‘beroepswitwassen’ nog eens 1/3 opgesteld bij het ‘normale tarief’. Het OM beschouwt als normadressaat van beroepswitwassen in ieder geval de meldplichtige Wwft-instellingen. De strafeis voor de facilitator die tevens belastingadviseur of accountant is, kan dus nog eens rekenen op een verhoging van de strafeis met 1/3.

Daarnaast is in de richtlijn het advies opgenomen om in witwaszaken bij de vervolging van een Wwft-instellingen tevens een bijkomende straf te eisen dan wel (via de beroepsorganisatie) een tuchtrechtelijke maatregel te laten opleggen.

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2021-44192.html