Minister Dijsselbloem van Financiën heeft op 7 juni een multilateraal verdrag getekend tegen internationale belastingontwijking, zo blijkt uit een nieuwsbericht dat is gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid. Het verdrag is door bijna 70 landen getekend en is een van de uitkomsten van het zogeheten BEPS-project tegen belastingontwijking, wat is gestart door de OESO/G20.

Met dit verdrag kunnen maatregelen tegen belastingontwijking in één keer worden opgenomen in veel belastingverdragen. Hierdoor hoeven landen niet voor elk belastingverdrag afzonderlijk te onderhandelen, hetgeen veel tijd bespaart.

Uit het nieuwsbericht volgt dat Nederland meer dan 80 belastingverdragen zou hebben gesloten met andere landen. Met de komst van dit verdrag wordt naar verwachting in een keer meer dan 40 belastingverdragen aangepast waarvoor anders bilaterale onderhandelingen nodig zouden zijn geweest.

Het verdrag werkt evenwel pas door in de belastingverdragen die Nederland heeft gesloten als het parlement ermee heeft ingestemd. Ook de andere landen waarmee Nederland een verdrag heeft gesloten, moeten instemmen met de aanpassingen van het verdrag. Alsdan kan het verdrag in werking treden.

Het nieuwsbericht meldt verder dat belastingverdragen zijn bedoeld om dubbele belasting te voorkomen voor burgers en bedrijven, maar dat het belastingverdragen vaak worden gebruikt om op kunstmatige wijze belasting te ontwijken. Het verdrag is bedoeld om dat te voorkomen en bevat tevens maatregelen om conflicten over de uitleg van de verdragen sneller op te lossen.

Ministerie van Financiën 7 juni 2017, Nederland tekent verdrag tegen belastingontwijking

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/06/07/nederland-tekent-verdrag-tegen-belastingontwijking