Uit een nieuwsbericht van het OM blijkt dat de FIOD in samenwerking met de Belastingdienst een man uit Maastricht heeft aangehouden die wordt verdacht van belastingfraude, valsheid in geschrifte en witwassen. De FIOD zou hierbij hebben gezocht in een woning, drie bedrijfspanden en een accountantskantoor in Maastricht. Er zou daarnaast beslag zijn gelegd op administratie, waardevolle goederen, kunst, sieraden, horloges, auto’s, circa 30 bankrekeningen en ruim 60 onroerend goed objecten, zoals panden en parkeerplaatsen.

De verdachte zou aan het hoofd staan van een groep vennootschappen die investeert in onroerend goed in Nederland en Duitsland. Hierbij zou per transactie een bemiddelingsfee betaald worden aan een Cypriotische vennootschap. Op papier zou dit aangeduid worden als ‘makelaarsadvieskosten’. Het vermoeden is echter gerezen dat er geen werkelijke dienst is geleverd en dat er in de periode tussen 2006 en 2014 door de verdachte geen inkomstenbelasting is afgedragen over de bemiddelingsfee.

Het strafrechtelijk nadeel door de vermoedelijke fraude is onderwerp van onderzoek maar het gaat volgens het OM waarschijnlijk om meer dan 2 miljoen euro. Het fiscale nadeel zou nog hoger liggen, namelijk rond de  5 miljoen euro.

Nieuwsbericht OM 14 juli 2016, Miljoenenbeslag bij Maastrichtenaar in onderzoek naar belastingfraude

https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@95230/miljoenenbeslag/