De Amerikaanse toezichthouder, de Securitities and Exchange Commission (hierna: SEC), heeft voor de eerste keer een klokkenluiderbeloning van $700.000 toegekend.

Het gaat in dit geval om een externe deskundige, die op vrijwillige basis de SEC geholpen heeft bij een handhavingsonderzoek. Het betreft dus geen medewerker die vanuit de onderzochte organisatie informatie verschafte.

Het ‘whistleblower’programma dat de SEC in 2011 startte, biedt de mogelijkheid om klokkenluiders financieel te belonen voor hun mededeelzaamheid. Het vrijwillig bijstaan bij een onderzoek door een externe professional kan net zo waardevol zijn als de bereidheid tot informatiedelen van een interne betrokkene, zo is nu gebleken.

Het klokkenluidersprogramma heeft tot dusverre meer dan $55 miljoen uitgekeerd aan 23 klokkenluiders. Het is echter voor het eerst dat de SEC binnen het klokkenluiderbeloningprogramma een beloning van deze omvang uitreikt aan een persoon. De SEC heeft de identiteit van de ruim beloonde professional niet onthuld,

Nieuwsbericht 20 januari 2016

http://accountantweek.nl/artikel/sec-beloont-externe-expert-als-klokkenluider

Bron:

http://ww2.cfo.com/regulation/2016/01/sec-issues-milestone-whistleblower-award/