Uit een nieuwsbericht van het Algemeen Dagblad (AD) volgt dat de Islamitische Universiteit van Europa, gevestigd in Rotterdam in opspraak is geraakt vanwege een miljoenen belastingfraude. Een deel van het bestuur zou in voorarrest zitten. De krant meldt verder dat de lessen gewoon door zouden gaan.

Het Openbaar Ministerie (OM) zou – zo blijkt uit het nieuwsbericht – zich verdiepen in de complexe fraude. Het drietal zou verdacht worden ter zake van witwassen, valsheid in geschrift en fraude met giftenaftrek.

De universiteit zou al sinds 2008 ANBI-gekeurd zijn. Giften aan ANBI-organisaties zijn fiscaal aftrekbaar. De universiteit zou vele giften ontvangen hebben en daarop kwitanties hebben uitgegeven met daarop aanzienlijk hogere bedragen dan daadwerkelijk is gedoneerd aan de universiteit. Op die manier zouden vermoedelijk 2.000 mensen voor ongeveer 8,5 miljoen euro ten onrechte aan giftenaftrek hebben geclaimd bij de Belastingdienst.

Er zou nog niet bekend zijn of de universiteit op deze wijze de gehele imam-opleiding via de fiscus heeft laten financieren. Wel zou er beslag gelegd zijn op een huis, 87.000 euro contant geld, creditcards, bankrekeningen, sieraden en auto’s.

De ANBI-status zou met terugwerkende kracht tot 2008 ingetrokken zijn door de Belastingdienst. De giften zijn daardoor – eveneens met terugwerkende kracht – niet meer aftrekbaar.

Algemeen Dagblad 20 december 2016, Arrestaties voor fraude bij imamschool in Rotterdam

http://www.ad.nl/dossier-rotterdam/arrestaties-voor-fraude-bij-imamschool-in-rotterdam~aa8ca50f/