Uit een gezamenlijk nieuwsbericht van Eurojust en Europol blijkt dat een grootschalige actie heeft plaatsgevonden tegen btw-fraude. Het zou gaan om een fraude waar 320 miljoen euro mee gemoeid is.

Meer dan 200 medewerkers van politie en justitie zouden zijn ingezet bij invallen op 38 adressen waarbij meer dan € 600.000 in beslag is genomen. Ook is  beslag gelegd op Zwitserse bankrekeningen en zijn  verdachten aangehouden. De groep achter de grootschalige btw-fraude zou gebruik maken van een geavanceerde infrastructuur om het witwassen te faciliteren.

De coördinatie van de actie was in handen van de politie in Duitsland, het OM in Polen en Nederlandse autoriteiten. Voorts werkten ook opsporingsautoriteiten uit andere EU-landen mee aan de actie. Vanuit een mobiel kantoor werd informatie uitgewisseld om de analyse van de verzamelde gegevens te vergemakkelijken.

Eurojust en Europol zijn agentschappen van de EU en ondersteunende samenwerking tussen de politiële en justitiële autoriteiten in de EU in de strijd tegen grensoverschrijdende zware criminaliteit.

Nieuwsbericht van Eurojust 20 oktober 2016, EUR 320 million VAT fraud: key targets arrested

http://www.eurojust.europa.eu/press/PressReleases/Pages/2016/2016-10-20.aspx