Uit een nieuwsbericht van de Rijksoverheid blijkt dat de Belastingdienst de afgelopen week in samenwerking met de FIOD en het OM heeft opgetreden tegen ‘beroepsfraudeurs’. Deze beroepsfraudeurs zouden rechtspersonen kopen die op de rand van faillissement staan. Vervolgens worden meer schulden gemaakt met de rechtspersoon en gaat het bedrijf failliet. De verkoper van de rechtspersoon kan alsnog verantwoordelijk worden gehouden voor de bedrijfsschulden op het moment van de verkoop. De verkoper moet weten dat het te mooi is om waar te zijn als er een koper opduikt die een rechtspersoon wil kopen die aan de rand van faillissement staat. De boodschap van de Belastingdienst is dan ook: ‘als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook’.

De Belastingdienst heeft verschillende boekenonderzoeken verricht en een aantal dga’s bezocht die een rechtspersoon hebben verkocht aan een beroepsfraudeur. De Belastingdienst treedt hard op tegen beroepsfraudeurs, omdat fraude het vertrouwen in het handelsverkeer ondermijnt, de concurrentieverhoudingen verstoort en de maatschappij schade toebrengt.

Recentelijk heeft het OM nog celstraffen tot 5 jaar geëist tegen beroepsfraudeurs.

Nieuwsbericht Rijksoverheid 14 oktober 2016, Belastingdienst, FIOD en Functioneel Parket pakken beroepsfraudeurs aan

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/10/14/belastingdienst-fiod-en-functioneel-parket-pakken-beroepsfraudeurs-aan