De FIOD heeft een nieuwsbericht uit doen gaan waaruit volgt dat twee personen in Rotterdam zijn aangehouden in verband met een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude bij een restaurantketen. Het onderzoek zou plaatsvinden onder leiding van het Functioneel Parket.

Uit het nieuwsbericht blijkt dat het strafrechtelijke onderzoek is gestart na een controle door de Belastingdienst bij één van de restaurants, waarbij zou zijn gebleken dat er gegevens werden gewist uit het kassasysteem. Het vermoeden is gerezen dat er op deze wijze omzet is afgeroomd. Bij het afromen van omzet wordt belasting ontdoken, hetgeen duidt op belastingfraude. Bovendien werkt het concurrentievervalsend, zo meldt het nieuwsbericht.

Naast het strafrechtelijk onderzoek bij één van de restaurants, is het onderzoek uitgebreid naar 14 andere restaurants van dezelfde (restaurant)keten. Onderwerp van het onderzoek is volgens het nieuwsbericht of op dezelfde wijze omzet wordt afgeroomd in de overige vestigingen.

Het door de FIOD geschatte nadeel bedraagt circa een half miljoen euro aan ontdoken omzet- en vennootschapsbelasting over één jaar.

Nieuwsbericht FIOD 18 april 2017, Belastingdienst en FIOD onderzoeken fraude bij restaurantketen

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/fiod/nieuws/belastingdienst-en-fiod-onderzoeken-fraude-bij-restaurantketen