Het OM meldt op haar website dat er celstraffen van 18 maanden tot 5 jaar zijn geëist tegen twee psychiaters en twee bemiddelaars vanwege oplichting. Volgens het OM is er jarenlang gefraudeerd met zorggelden, waarbij op geraffineerde wijze voor een groot aantal mensen ten onrechte uitkeringen en PGB’s werden aangevraagd en verkregen. Het schokkende aan de fraude zou zijn dat er psychiaters en bemiddelaars aan de fraude hebben meegewerkt door onjuiste diagnoses op te stellen.

Volgens het nieuwsbericht vertrouwde een arts van het UWV de – vaak zeer ernstige – psychiatrische diagnoses niet die uit twee omvangrijke psychiatrische praktijken kwamen. Eveneens zijn volgens het nieuwsbericht twee bemiddelaars aangehouden die er voor gezorgd zouden hebben dat de nep-patiënten bij keuringsinstanties wisten hoe ze zich moesten voordoen en kregen de nep-patiënten zware pillen toegediend als iemand niet goed toneel kon spelen. Volgens het OM werd het systeem op deze wijze in de kern geraakt.

Onder leiding van het OM zouden 19 patiënten volledig zijn onderzocht. Uit de onderzoeken bleek dat zij normaal konden functioneren, terwijl zij tot niets in staat waren bij de keuringsartsen. Hierdoor kregen de 19 patiënten in totaal 1,6 miljoen euro aan UWV- en PGB-uitkeringen uitbetaald.

Het OM kan niet precies zeggen hoe groot de totale schade is, maar duidelijk is wel dat er sprake is van een omvangrijk patroon. Bij een bemiddelaar zouden 200 dossiers aangetroffen zijn en er zou een wachtrij aan potentiele patiënten zijn. Volgens de officieren van justitie heeft de fraude ook anderszins een ondermijnend karakter. Echte zieke mensen lopen zo de kans om een PGB mis te lopen, omdat het budget uitgeput raakt.

Het onderzoek heeft enige vertraging opgelopen, omdat sprake is van een medisch beroepsgeheim waardoor stukken niet zonder meer konden worden ingezien. Ook zijn er vele getuigen bij de rechter-commissaris gehoord. Met een aantal nep-patiënten is inmiddels een transactie overeengekomen en enkele anderen zullen zich op korte termijn voor de politierechter moeten verantwoorden.

De psychiaters zijn inmiddels door het tuchtcollege geschrapt uit het artsenregister. Het OM kondigt tot slot aan dat een ontnemingsprocedure gestart zal worden tegen de fraudeurs.

Nieuwsbericht OM 25 mei 2016, Tot 5 jaar geëist in fraudezaak met onjuiste diagnoses psychiaters

https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@94565/5-jaar-geeist/