Verdachte is veroordeeld tot 30 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, omdat hij geruime tijd leiding gaf aan een organisatie die zich op verschillende locaties in Nederland bezighield met het op grote schaal faciliteren en organiseren van illegaal gokken, het witwassen van de opbrengsten daarvan en het ontduiken van belastingen.

De verklaringen van verdachte, inhoudende dat verdachte op verschillende locaties in Nederland zijn gokwebsite slechts promootte en dat, voor zover er op die locaties toch werd gegokt dit buiten zijn weten gebeurde, acht de Rechtbank ongeloofwaardig. Verdachte heeft immers in afgeluisterde gesprekken meerdere malen in min of meer expliciete bewoordingen gezegd dat hij illegaal gokken faciliteerde in Nederland.

De Rechtbank is van oordeel dat verdachte heeft behoord tot een duurzaam samenwerkingsverband met meerdere personen dat gericht was op het aanbieden van illegaal gokken, het witwassen van de opbrengsten daaruit en het ontduiken van de belastingen. De Rechtbank is van oordeel dat verdachte binnen de criminele organisatie een leidinggevende rol heeft vervuld, immers werden beleidsmatige en financiƫle beslissingen door hem in overleg met medeverdachte genomen en fungeerde hij als direct aanspreekpunt voor de locatiehouders. Aldus heeft verdachte bijgedragen aan de verwezenlijking van het binnen die organisatie bestaande oogmerk. De Rechtbank acht bewezen dat verdachte als leider heeft deelgenomen aan een organisatie.

De Rechtbank heeft acht geslagen op een van de verdachte betreffend uittreksel uit de justitiƫle documentatie, waaruit blijkt dat hij meerdere malen is veroordeeld voor onder meer vermogensdelicten, overtredingen van de Opiumwet en voor het overtreden van de Wet op de Kansspelen.

De Rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar.

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBOVE:2020:796