Het Openbaar Ministerie heeft een persbericht doen uitgaan waarin staat vermeld dat de FIOD doorzoekingen heeft verricht in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar omzetbelastingfraude en witwassen.

Het onderzoek zou zich richten op vier ondernemingen die zich bezighouden met de import van fietsen, scooters en porselein afkomstig uit China. De fietsen en scooters zouden via internet en winkels zijn doorverkocht. Het porselein is doorverkocht aan één afnemer.

De doorzoekingen zouden hebben plaatsgevonden in een woning en een bedrijfspand. De Duitse autoriteiten zouden hulp hebben verleend door plaatsen in Duitsland te doorzoeken. Er zou beslag zijn gelegd op (digitale) administratie en circa € 75.000 aan contant geld. Een 57-jarige man en diens 55-jarige partner zouden als verdachte zijn aangehouden.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart naar aanleiding van controles door de Belastingdienst waaruit zou zijn gebleken dat de omzet volgens de administratie van de ondernemingen niet overeenkomt met de aangegeven omzetbelasting. Er zou ruim € 2.300.000 aan omzetbelasting niet zijn opgegeven en afgedragen. Volgens de FIOD wordt nog onderzocht waar dit geld is gebleven.

Openbaar Ministerie 1 december 2017, Doorzoekingen in Nederland en Duitsland voor mogelijke fraude met omzetbelasting en witwassen

https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@101247/doorzoekingen/