Uit een gepubliceerd nieuwsbericht volgt dat de FIOD drie verdachten heeft aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen. De FIOD zou – samen met de politie en de Belastingdienst – drie woningen hebben doorzocht in binnen- en buitenland. De FIOD zou daarbij beslag hebben gelegd op een woning en 82 duizend euro aan contant geld.

In het onderzoek gaat het om de aankoop van een woning van ruim zeven ton door een stichting. Het vermoeden is gerezen dat sprake is van een constructie om crimineel geld te versluieren. Middels de aankoop van het pand zou het geld zijn witgewassen.

Een 53-jarige verdachte wordt ervan verdacht de constructie te hebben bedacht en opgezet. Een andere eveneens 53-jarige verdachte zou bestuurder zijn van de stichting die de aankoop heeft gedaan. Hij is de broer van een 43-jarige verdachte, die vermoedelijk de uiteindelijke eigenaar van de woning zou zijn.

Het onderzoek zou zijn gestart na een signaal van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC); een samenwerkingsverband van verschillende overheidsdiensten. 

FIOD 23 januari 2018, 3 aanhoudingen in witwasonderzoek in Nieuwkuijk 

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/fiod/nieuws/3-aanhoudingen-in-witwasonderzoek-in-nieuwkuijk