De FIOD heeft een nieuwsbericht uit doen gaan waaruit volgt dat er 14 doorzoekingen zijn gedaan in de omgeving van Rotterdam en Den Haag. Hierbij zouden meerdere verdachten zijn aangehouden en is er onder meer beslag gelegd op administratie, digitale gegevensdragers, bankrekeningen, auto’s en ruim 50 duizend euro contant geld.

Het zou gaan om een onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket naar grootschalige faillissementsfraude, belastingfraude en witwassen.

De ondernemingen van de verdachten zouden vooral actief zijn (geweest) als uitzendbureaus in de steigerbouw. Het vermoeden is gerezen dat verschuldigde belasting over uitbetaald loon niet werd afgedragen aan de Belastingdienst. Hierdoor zouden de schulden snel zijn opgelopen, waarna de bedrijven failliet werden verklaard. Het geld uit de ondernemingen zou door de verdachten deels voor eigen gewin worden gebruikt. Hiermee werden nieuwe ondernemingen opgericht. Ook zou gebleken zijn dat binnen de ondernemingen mogelijk gewerkt werd met valse facturen om de winst te drukken en geld te witwassen. Verder zou de herkomst van grote contante opnamen en stortingen onbekend zijn.

De FIOD sluit meer aanhoudingen niet uit. Het totale fraudebedrag wordt geschat op minimaal 12,5 miljoen euro.

FIOD 1 februari 2017, 14 doorzoekingen en 3 aanhoudingen in grootschalig onderzoek naar faillissementsfraude en witwassen

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/fiod/nieuws/doorzoekingen-en-aanhoudingen-onderzoek-faillissementsfraude