De NOS bericht dat de FIOD invallen heeft gedaan op een tiental locaties van zes bedrijven die worden verdacht van betrokkenheid bij wereldwijde oplichting met brieven. Er zouden bedrijfspanden en huizen doorzocht zijn door de FIOD.

De bedrijven zouden postbussen beheren die gebruikt werden voor oplichting. Wereldwijd zouden honderdduizenden mensen valse brieven hebben ontvangen in een poging ze op te lichten. De mensen werden volgens de NOS in de brief met hun naam aangeschreven waarbij werd vermeld dat ze een geldbedrag hadden gewonnen, maar deze nog niet hadden geclaimd. Om het geld over te maken, zouden de mensen eerst een geldbedrag tussen de 20 en 45 euro moeten opsturen naar een postbus in Nederland.

De zes Nederlandse bedrijven zouden de postbussen beheren en leeghalen. Volgens het OM mochten zij een deel van het geld dat werd verstuurd door de slachtoffers vermoedelijk houden.

Justitie in de Verenigde Staten zou namens de slachtoffers in de VS een civiele procedure zijn begonnen tegen twee van de verdachte bedrijven en een bestuurder daarvan.

NOS 2 juni 2016, Nederlandse bedrijven spil in grote internationale oplichtingszaak

http://nos.nl/artikel/2108692-nederlandse-bedrijven-spil-in-grote-internationale-oplichtingszaak.html