Het Financieele Dagblad (FD) meldt dat televisieprogramma Zembla onthult dat Nederlandse bedrijven deel uitmaakten van fraudenetwerken die waarschijnlijk terroristische organisaties hebben gefinancierd. Het FD meldt inmiddels dat de Nederlandse bedrijven die het betreft op dit moment niet meer bestaan.

Volgens de Duitse en Italiaanse OM zijn er talloze aanwijzingen dat de opbrengst van het fraudenetwerk, dat zou handelen  in CO₂-certificaten en daarmee miljarden zouden hebben verdiend, aangewend wordt om terrorisme te financieren. Er zouden zelfs documenten van de fraudeurs zijn gevonden in ‘de grot van Bin Laden’, zo meldt het FD.

De eigenaren van de inmiddels opgeheven Nederlandse ondernemingen ontkennen elke betrokkenheid bij de fraude. Financieel experts stellen echter dat de bedrijven willens en wetens hebben meegewerkt aan de fraude. Zij hebben de transactiegegevens onderzocht.

Het Nederlandse OM heeft laten weten dat in de btw-carrouselfraudes die op dit moment worden onderzocht,  geen zicht is op geldstromen van personen of bedrijven in Nederland richting terroristische organisaties. Verder wilde het Nederlandse OM niet reageren.

In 2009 blokkeerde de Nederlandse overheid  de mogelijkheid om in de CO₂-handel met Nederlands belastinggeld te frauderen . Vanaf dat moment gingen criminele netwerken Nederland gebruiken om frauduleuze transacties met CO₂-certificaten te camoufleren, meldt een hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit van Boston aldus het FD.

Verder meldt het FD dat btw-fraude met de handel in CO₂-rechten al eerder aan het licht is gekomen. In de periode van 2009 tot 2011 zouden criminele internationale netwerken tussen de € 5 en € 10 miljard hebben buitgemaakt door btw niet af te dragen.

Financieel Dagblad 24 oktober 2016, Nederlandse bedrijven zijn schakel in grootste btw-fraude ooit

https://fd.nl/economie-politiek/1172434/nederlandse-bedrijven-schakel-in-grootste-btw-fraude