Uit een nieuwsbericht van het Openbaar Ministerie (OM) blijkt dat een gevangenisstraf van 30 maanden is geëist tegen een man die verdacht wordt van belastingfraude.

Het OM verwijt deze man dat hij zich als directeur en groot aandeelhouder van verschillende vennootschappen, jarenlang schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrift en belastingfraude. De verdachte zou telkens valse facturen in de bedrijfsadministratie van de vennootschappen hebben opgenomen om zo privékosten, zoals de aanleg van een zwembad in zijn villa, op de zaak te kunnen boeken. De FIOD zou in totaal 81 misleidende facturen hebben betrokken in het onderzoek. Het belastingnadeel is berekend op ruim € 1.600.000.

De officier van justitie benadrukte op zitting dat het boeken van privékosten op de zaak een ernstige vorm van fraude is. Hierbij neemt de officier van justitie het verdachte ook kwalijk dat hij anderen heeft meegesleurd in de fraude. Verdachte zou aannemers ertoe hebben aangezet misleidende facturen op te maken.

Naast de gevangenisstraf eiste de officier van justitie ook een bestuursverbod van 5 jaar om ervoor te zorgen dat de verdachte niet weer in de fout kan gaan. De Belastingdienst zou met de verdachte zijn overeengekomen  dat het nadeelbedrag wordt terugbetaald.

Het OM meldt voorts dat eerder reeds strafzaken tegen bijna 20 leveranciers van de verdachte werden afgedaan. Weliswaar hebben zij zelf geen belastingvoordeel genoten maar zij behaalden wel een concurrentievoordeel, omdat zij een klant behielden door hem in staat te stellen privékosten te boeken op de zaak.

Nieuwsbericht OM 8 september 2016, Eis: bestuursverbod en 30 maanden cel voor boeken privé-kosten op de zaak

https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/%4095886/eis-bestuursverbod/