De Egmont Groep is een internationaal samenwerkingsverband gericht op het verbeteren van de internationale gegevensuitwisseling tussen FIU’s. Om dit doel te bereiken, wisselen de leden van de Egmont Groep kennis en ervaring uit over witwasbestrijding en de bestrijding van terrorismefinanciering. Er zijn op dit moment wereldwijd 159 FIU’s aangesloten bij de Egmont Groep.

Een van de thema’s van de Egmont Groep is de bestrijding van corruptie. Om de voor FIU’s beschikbare informatie te verbeteren, is het voor FIU’s van belang samen te werken met meldplichtige instellingen, toezichthouders en opsporing om de identificatie van ongebruikelijke transacties en activiteiten die op corruptie wijzen, te verbeteren.

Om de samenwerking te verbeteren, heeft de Egmont Groep een reeks van 55 indicatoren samengesteld die kunnen helpen bij het identificeren van corruptie en het witwassen van de opbrengsten van corruptie.

De indicatoren van de Egmont Group zijn onderverdeeld in de volgende categorieën:

  1. Indicators of distortions in tenders and purchasing which are relevant to procurement fraud (1-14),
  2. Recipient-based indicators of unexplained wealth or income (15-38) en
  3. Payee – Based indicators (indicatoren 39-43)
  4. Other indicators’ indicatoren; (44-55).

In de lijst zijn onder meer de volgende voorbeelden opgenomen:

  • Subcontractors have common director(s) and/or are related with the management of the contractor. (4)
  • Subcontractors/intermediaries brought in on business deals once a contract has already been agreed and for no obvious reason. (5)
  • PEPs, their family members or close associates, or other officials, receive loan guarantees from a public corporation or government body, or a loan under favourable conditions. (20)
  • Transferring of funds from bank accounts of PEPs, their family members or close associates, or other officials, to high-risk vehicles abroad, such as corporate trusts. (35)
  • Explanations for transactions may include the use of words and phrases often used as euphemisms for bribes (for example commission, marketing fees, surcharge etc.). (51)

https://egmontgroup.org/sites/default/files/filedepot/external/Corruption%20red-flags-final%20version_20181030.pdf