In de antwoorden op Kamervragen had de staatssecretaris van Financiën al aangekondigd dat aan het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) het verzoek is gedaan om de informatie uit de Panama Papers eerder beschikbaar te stellen. Er is toen aangegeven dat een deel van de informatie op 9 mei 2016 online zou worden gezet. Dit is inmiddels gebeurd, zo meldt de NOS.

Op 9 mei 2016 om 20:00 uur Nederlandse tijd heeft het ICIJ een database online gezet met een deel van de gegevens uit de documenten. De NOS meldt dat in de database die online is gezet informatie is opgenomen over meer dan 200.000 geheime offshore bedrijven en de mensen achter deze bedrijven. Het gaat daarbij om gegevens over bedrijven, trustkantoren, stichtingen en fondsen in 21 verschillende belastingparadijzen over de hele wereld. De gegevens zouden betrekking hebben op mensen uit honderden verschillende landen.

Persoonlijke documenten zoals paspoorten, telefoonnummers, bankafschriften, financiële transacties, e-mails en andere correspondentie zijn niet openbaar gemaakt.

Het openbaar maken van de informatie betekent niet dat de internationale groep van onderzoeksjournalisten die de documenten tot nu toe tot haar beschikking had is uitgezocht, aldus het ICIJ. Media over de hele wereld zouden de komende tijd nog met nieuwe onthullingen komen uit de Panama Papers, zo is te lezen in het bericht van de NOS.

De database met informatie is overigens voor iedereen te doorzoeken via de link: https://offshoreleaks.icij.org/

NOS 9 mei 2016, Panama Papers vanaf vandaag openbaar

http://nos.nl/artikel/2103972-panama-papers-vanaf-vandaag-openbaar.html