Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) gaat in 2025 een zogenoemd themaonderzoek uitvoeren naar adviseurs van horecaondernemingen. Dat schrijft het BFT in een bericht op de website. Volgens het BFT is de horecabranche kwetsbaar voor georganiseerde ondermijnende criminaliteit en kan er sprake zijn van een verhoogd risico voor betrokkenheid bij witwassen. Bij klanten uit branches met verhoogde witwasrisico’s, zoals horeca, wordt extra alertheid verwacht.

Redenen voor dat verhoogde risico zijn:

  • veel contant geld: opbrengsten uit criminaliteit kunnen daarom relatief eenvoudig vermengd worden met de reguliere horeca-omzet;
  • de branche is kapitaalbehoeftig: horecaondernemingen maken gebruik van ‘alternatieve’ financiering.

Het BFT verwacht van accountants- en administratiekantoren onder andere dat ze door het uitvoeren van hun werkzaamheden nagaan of het risico van witwassen zich mogelijk bij hun klanten voordoet. Het BFT heeft een aantal indicatoren gedefinieerd die een aanwijzing kunnen zijn voor mogelijke betrokkenheid van horecaondernemingen bij witwassen. Daarbij gaat het om risico’s in de bedrijfsvoering, financiële indicatoren en juridische factoren.

Voor het themaonderzoek gaat het BFT een aantal adviseurs selecteren en beoordelen of zij hun rol als poortwachter bij hun klanten naar behoren vervullen. Het BFT gaat contact opnemen met de geselecteerde adviseurs met specifieke vragen over hun klant(en). De betrokken Wwft-instellingen ontvangen individueel terugkoppeling van het BFT over de resultaten van het onderzoek.

BFT start onderzoek naar adviseurs van horecaondernemingen – Bureau Financieel Toezicht