De FIOD heeft twee verdachten aangehouden in een onderzoek naar het zwart uitbetalen van spelers van een voetbalclub in de hoofdklasse, zo blijkt uit een nieuwsbericht van het OM. De FIOD heeft onder meer de kantine van de voetbalclub onderzocht en twee woningen in een gemeente ten noorden van Amsterdam. Bij de doorzoeking van de kantine zou de FIOD volgens het OM administratie en computers in beslag hebben genomen.  Ook zouden dure horloges en vermoedelijk verdovende middelen zijn aangetroffen. Het belastingnadeel zou in de tonnen lopen.

Een van de aangehouden verdachten zou een bestuurslid zijn van de voetbalclub. Eveneens zou de voorzitter van een stichting, die voor de voetbalclub de betalingen van de spelers doet, zijn aangehouden. De club zou in relatief korte tijd gepromoveerd zijn naar de hoofdklasse. Een aantal spelers van de club zou een salaris hebben ontvangen. Een deel van het loon zou echter zwart uitbetaald worden. De verdenking luidt dat over het zwart uitbetaalde loon door de voetbalclub geen loonbelasting is betaald.

Volgens het OM is het zwart uitbetalen van (voetbal)spelers ernstig. Niet alleen omdat op deze wijze belasting wordt ontdoken, maar ook omdat deze geldstromen dan worden verhuld en de mogelijkheid voor politie en justitie ontbreekt om te controleren of de geldstromen een legale herkomst of bestemming hebben. Eveneens ontstaat er middels deze handelwijze oneerlijk spel. Alle sportclubs moeten loonbelasting afdragen over het salaris en andere vergoedingen die zij aan hun spelers verstrekken. Nu er door het uitbetalen van zwarte lonen geen belasting wordt betaald, zijn de kosten voor de voetbalclub lager en leidt dit tot oneerlijke concurrentie, aldus het OM in het nieuwsbericht.

Nieuwsbericht OM 12 mei 2016, Twee verdachten aangehouden in onderzoek naar voetbalclub

https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@94343/twee-verdachten/