Het onderzoek naar de verdachte is gestart naar aanleiding van een analyse door de Belastingdienst van gegevens van betalingen die belastingplichtigen in Nederland doen met buitenlandse betaalkaarten. Daarbij wordt gekeken of de kaarten zijn gekoppeld aan vermogen in het buitenland waarover vermoedelijk geen belasting wordt betaald.

Het OM verdenkt verdachte (een 69-jarige man) van belastingfraude en witwassen van € 3.500.000. Volgens het OM zou verdachte zijn kinderen hebben betrokken bij het opzetten van een verhullende constructie om het geld wit te wassen. De kinderen zouden de beschikking hebben gehad over het vermogen.

Het OM stelt dat de verdachte door jarenlange belastingfraude de Staat en daarmee tevens de samenleving als geheel een aanzienlijk financieel nadeel heeft toegebracht. Daar komt volgens het OM bij dat alleen door het ingrijpen van de FIOD en het OM het benadelingsbedrag niet hoger is geworden. Het OM heeft een gevangenisstraf van 20 maanden geëist. Daarnaast wil het OM dat het in beslag genomen geld (o.a. € 750.000 dat zou zijn verstopt in een ventilatieschacht) en onroerend goed, verbeurd wordt verklaard. Het OM meent dat de legale inkomsten en criminele inkomsten vermengd zijn en niet meer kunnen worden gescheiden.

Over twee weken doet de Rechtbank uitspraak.

Nieuwsbericht OM, 11 november 2015

https://www.om.nl/@91720/20-maanden/