De FIOD heeft afgelopen week 11 verdachten aangehouden in het kader van het debet- en creditcard project. Daarnaast zijn in totaal 10 woningen doorzocht. Alle personen worden verdacht van (gewoonte)witwassen en belastingfraude.

De onderzoeken zijn gestart naar aanleiding van een analyse van de Belastingdienst van gegevens van betalingen die belastingplichtigen in Nederland doen met buitenlandse betaalkaarten. Daarbij wordt gekeken of de kaarten zijn gekoppeld aan vermogen in het buitenland waarover vermoedelijk geen belasting wordt betaald.

De verdachten zouden gebruik hebben gemaakt van een debet- of creditcard van een buitenlandse rekening, zonder dat zij dit buitenlands vermogen in hun belastingaangiften hebben opgenomen. Het OM vermoedt dat verdachten met de buitenlandse betaalkaarten tienduizenden euro’s contant hebben opgenomen.

Er is beslag gelegd op bijna € 90.000 aan contant geld (deels verstopt in een verborgen ruimte), onroerend goed, bankrekeningen, een Ferrari, een Aston Martin en een motorfiets.

Nieuwsbericht OM, 30 oktober 2015

https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@91492/11-verdachten-0/